MARTIN LYDÉNS HÅLLBARA DRÖM: TRÄHUSET I SVINNINGES

Martin Lydén brinner för att bygga moderna hus med gamla metoder. Det vackra trähuset i Svinninge kom till för att visa att det går.Click to add subtitle

Drag & Drop

Affiliate Gallery

Drag & Drop

Mostread articles from Google analytics

Cyrillus Johansson var en av Sveriges stora tegelarkitekter. Han är mannen bakom det stora Centrumhuset i Stockholm (i hörnet av Kungsgatan och Sveavägen, det med Strömsbutiken i bottenvåningen), Vaxholms vattentorn och flera villor i Diplomatstaden i Stockholm. Han bodde på Lidingö, där han också byggde en hel del hus, bland annat en fantastisk villa åt sig själv. Cyrillus föddes 1884. På Lidingö bor också Cyrillus barnbarnsbarn, Martin Lydén. Han föddes ungefär 100 år senare. Även han hamnade i byggbranschen och utvecklade ganska omgående ett brinnande intresse för hållbart byggande, när han renoverande ett tegelhus som en gång i tiden ritades av en annan släkting i byggbranschen, hans gammelfarfar, som var finsnickare.

»Ett hållbart byggmaterial för mig är ett material som åldras med värdighet, som går att underhålla och laga. Men kanske viktigast av allt, att materialen, den dagen vi inte vill ha dem längre, kan återgå till naturen i ett naturligt kretslopp.«

Lorem ipsum dolor sit amet

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam voluptatem quia voluptas sit aspernatur aut odit aut fugit, sed quia consequuntur magni dolores eos qui ratione voluptatem sequi nesciunt.

Neque porro quisquam est, qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit, sed quia non numquam eius modi tempora incidunt ut labore et dolore magnam aliquam quaerat voluptatem.

Button in fact box

»Jag höll på i flera år att renovera detta flerfamiljshus, och såg potentialen i materialen. Teglet till exempel hade ingen gjort något med på 80 år. Vissa lister inomhus var släta och fina nästan som om de vore helt nya, målade med väldigt tålig färg. Jag ville veta vad det var de hade målats med. Det var så det hela började.

Jag kunde inte heller förstå varför allting skulle rivas ut som hade fungerat utmärkt i 70 år.

Brinner för att sprida kunskap

»Under tiden insåg jag att det blev fel när man tog kontakt med hantverkare. Många material som hantverkare erbjöd att renovera med höll inte måttet. Varken utseendemässigt eller ur ett hållbarhetsperspektiv.«

Brinner för att sprida kunskap

Martin blev biten och började grotta ner sig ordentligt i hållbart byggande. I dag håller han föredrag, bygger visningshus, skissar på en bok, och brinner för att sprida kunskap som har gått förlorad.

Jag kunde inte heller förstå varför allting skulle rivas ut som hade fungerat utmärkt i 70 år.

- Martin Lydén

»Det var någon som sa att det tog tusen år för oss svenskar att lära oss hur man bygger ett hus och sedan femtio år att glömma allt, och det ligger nog något i det.«

För tillfället bor Martin med familj i ett »Pettson och Findus«-hus på Lidingö, berättar han. Hans fru har odlat upp hela tomten på 2 000 kvadratmeter och vill ha möjligheter att odla ännu mer. Så nu finns funderingar på att kanske flytta ner till Skåne.

»Så jag har kollat lite på det här med kalkputs. Du vet, kalkputs är ett helt enastående material som faktiskt renar luften.

Kalkputsen tar upp skadliga ämnen. Alla våra gamla hus är kalkputsade, och det brukar finnas en anledning till det …«

Ja, och där är Martin i gång igen

LÄS MER:

Sommarhus vi älskar – 7 vackra hem att spana in

5 magiska sommarhus att drömma sig bort till

Pella Hedeby: Så har jag skapat sommarkänsla på altanen